maanantai 5. marraskuuta 2012

Vinkkejä nettishoppailuun

Mä olen aika (tai no siis todella) ahkera nettishoppailija ja olen harrastanut sitä jo aika pitkään, joten ajattelin tänään kertoa omia vinkkejäni, miten nettikauppojen maailmassa kannattaa toimia ja mitä ehkä kannattaa välttää. Nettiä kun ei kukaan pysty täysin valvomaan saati kontrolloimaan, ja siellä missä liikkuu rahaa, liikkuu valitettavasti myös aina niitä, jotka yrittävät hyötyä siitä vippaskonstein.

Mutta vaikka lieveilmiöitä on, avaa netti kyllä aivan huikean shoppailumahdollisuuksien maailman, kunhan vähän pitää varansa. Ostoksia voi tehdä melkein mistä päin maapalloa tahansa ja tarjontaa tulee koko ajan lisää.


Tässä siis muutama mun hyväksi havaitsema vinkki, mihin kannattaa nettishopatessa kiinnittää huomiota.

1. Tutki taustat. Okei, olet siis surffaillut netissä, googletellut ja päätynyt ihan mielettömän hienolle nettisivustolle, jossa on upeita tuotteita tosi edulliseen hintaan. Ennen kuin panet visasi vinkumaan, hengitä kuitenkin pari kertaa syvään ja tarkista muutama asia. Löytyykö netistä keskustelupalstoja, artikkeleita tai blogeja, joissa olisi käyttökokemuksia tästä sivustosta? Jos on (ja ne ovat myönteisiä), voit tehdä ostoksesi kohtuullisen luottavaisin mielin. Jos tällaisia lähteitä löytyy vain yksi ja kommentit ovat kovin ylistäviä, olisin kuitenkin ainakin vähän varuillani: parhaassa tapauksessa ne ovat sivuston ylläpitäjän käsialaa. Ja jos kokemukset ovat negatiivisia, pitäisi hälytyskellojen soida jo aika kovaa.

2. Perusasiat kunnossa. Entä löytyykö sivustolta myyjän yhteystiedot? Miten saat sinne yhteyttä, jos jokin menee vikaan? Mitä enemmän yhteystietoja löytyy, sitä turvallisempi mieli. Jos sivuilla on pelkkä palautelomake, olisin taas vähän varuillani. Jos ei sitäkään, jättäisin luultavasti ostokset tekemättä. Sähköpostiosoite hyvä, puhelinnumero vielä parempi ja jos on osoitekin näiden lisäksi, niin alkaa jo vakuuttaa. Kannattaa lukea myös toimitusehdot, joista pitäisi selvitä mm. voiko tilauksen perua ja miten palautuksissa toimitaan. Ja mielellään ennen sen tilauksen tekemistä. ^_^

3. Verot ja tullit. Muista, että kun shoppaat EU:n ulkopuolelta, on sinun maksettava ostamistasi tuotteista verot ja mahdollisesti tulli. Vero maksetaan koko hankintahinnasta eli myös posti- ja toimituskuluista (mitä mä en kyllä ymmärrä, mutta minkäs teet). Nyt arvonlisäverolakia on vielä muutettu niin, että vuoden 2013 alusta lähtien alin perittävä veron määrä on 5 euroa, kun se tähän asti on ollut 10 euroa. Käytännössä veron joutuu siis maksamaan, kun tavaran (ja toimituskulujen) arvo on yli 22 euroa, tähän asti raja on ollut 43,45 euroa.

(Minä todennäköisesti kyllä shoppaan nyt vähän enemmän Ameriikan ja Hongkongin nettikaupoista ennen vuodenvaihdetta. Täytyy vaan olla tarkkana, että paketit ehtivät saapua ennen kuin vuosi vaihtuu.)

Onneksi tulli-ilmoituksen voi nykyään tehdä netissä tullin Nettituonti-palvelussa. Se on oikeasti tosi kätevä, olen käyttänyt muutaman kerran. Verot ja tullit saa maksettua saman tien ja sitten paketti jatkaa matkaansa postin (tai muun kuljetuspalvelun) mukana eikä sitä siis tarvitse enää itse käydä hakemassa tullista.

4. Turvallista maksamista. Käytetäänhän maksuvaiheessa suojattua yhteyttä eli ilmestyyhän selaimen osoiterivin alkuun https? Mitä maksuvaihtoehtoja ylipäätään on tarjolla? Useimmiten luottokorteista hyväksytään ainakin Visa ja Mastercard. Jos olet ahkera nettishoppaaja ja/tai ostat eBaystä, kannattaa hankkia Paypal-tili. Silloin korttitietojasi ei anneta missään vaiheessa myyjälle, vaan maksu hoituu kokonaan Paypal-tilin kautta. Hyvä ratkaisu silloin, kun tehdään kauppaa yksityishenkilöiden tai pienten yritysten kanssa. Maksamisesta netissä löytyy ohjeita mm. Luottokunnan nettisivuilla.

Luottokortilla maksamisessa on muuten se hyvä puoli, että voit viimeisenä keinona tehdä reklamaation luottokorttiyhtiön kautta, joka hoitaa reklamoinnin myyjään päin ja luultavasti saat ainakin rahasi takaisin. Reklamointia varten kannattaa pitää kirjaa siitä, miten on itse asiaa hoitanut eli säilytä sähköpostit ja merkkaa vaikka ylös, jos olet soittanut tai muuten ollut yhteydessä myyjään.


5. Tökkiikö jokin? Varsinkin jos nettikauppa myy kalliita merkkituotteita, pitäisi myös sivuston olla linjassa tämän kanssa. Jos kuvat ovat suttuisia, teksti täynnä kirjoitus- ja kielioppivirheitä eivätkä linkit toimi, kiertäisin kaupan kaukaa, vaikka hinnat olisivat kuinka houkuttelevat. Nettikaupassa pätee yleensä sääntö: jos se vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se luultavasti on.

6. Varo huijaussivustoja! Voit turvallisin mielin shoppailla tutuissa ja "yleisesti tunnetuissa" nettikaupoissa, kuten nyt vaikka Stockmannilla, NetAnttilassa ja Asos.comissa. Valitettavasti merkkituotteiden ympärille on kuitenkin syntynyt myös huijaussivustoja, jotka yleensä ratsastavat merkin maineella ja esiintyvät sen tuotteiden myyjänä, mutta tosiasiassa myytävät tuotteet ovat tuoteväärennöksiä.

Koska merkkituotteissa liikkuu paljon rahaa, tehdään merkkituotteista myös paljon tuoteväärennöksiä. Aina kyse ei edes ole luksustuotteista, vaan olen kuullut esim. Macin meikkien ja OPIn kynsilakkojen feikkiversioista. Tullin nettisivuilla kerrotaan, että tulli on löytänyt jopa väärennettyjä hehkulamppuja!

Olen itse törmännyt ainakin Abercrombie & Fitchin vaatteita, Tiffanyn koruja ja Mulberryn laukkuja myyviin huijarisivustoihin. Sivut voivat olla hyvinkin taitavasti tehtyjä ja niille on voitu kopioida kuvia ja tekstejä merkin omilta sivuilta, jotta asiakas menisi halpaan. Merkin nimeä on myös voitu käyttää sivuston nettiosoitteessa. Mistä huijarit sitten tunnistaa? No esimerkiksi noista tuossa viitoskohdassa listaamistani jutuista. Ja etenkin jos kyseessä on tunnettu laatumerkki, olisin varuillani, jos nettikauppa sijaitsee ja/tai tuotteet lähetetään Kiinasta. Samoin jos maksu ei onnistu tavallisimmilla luottokorteilla ja etenkin, jos maksaminen edellyttää jotain hankalaa tilisiirtoa ulkomaiseen pankkiin tms.

7. Älä heti törsää. Jos et ole aivan satavarma nettikaupan luotettavuudesta tai tunnet olosi muuten vaan vähän epävarmaksi, tee "koeosto". Eli osta ensin jollakin kohtuullisen pienellä summalla, niin näet, miten homma toimii. Jos ei toimi, et ole puilla paljailla, ja jos toimii, voit tilata uudestaan.


8. Jos muu ei auta, reklamoi! Jos nyt kaikesta huolimatta jokin menee vikaan, kokeile ensin ottaa yhteyttä myyjään. Tätä varten on hyvä olla tarkkana, että yhteystiedot löytyvät. Yleensä ostokset tehtyään saa tilausnumeron ja usein myös tilausvahvistuksen sähköpostiin. Ne kannattaakin säilyttää siihen asti, että paketti saapuu ja näet, että kaikki on kunnossa.

Jos siis et ole tyytyväinen, ota yhteyttä myyjään ja kerro, miksi: et ole saanut tuotetta, tuote on viallinen tai tuote ei ole se, mistä olet maksanut. Voit myös ehdottaa, miten haluaisit toimia eli haluatko rahasi takaisin vai korvaavan tuotteen. Tosin monilla firmoilla on joku tietty tapa, miten ne tällaisissa tapauksissa toimivat eli älä automaattisesti odota, että saat juuri sen mitä haluat. Asiallinen myyjä joka tapauksessa vastaa yhteydenottoosi ja ehdottaa jotain tapaa korjata tapahtunut virhe.


Terveellä maalaisjärjellä pärjää siis pitkälle, ei nettishoppailukaan (onneksi) mitään rakettitiedettä ole. =^.^= Ja voin kertoa, että omista varmaan jo sadoista nettishoppailukokemuksista oikeastaan vain yksi on mennyt pieleen enkä koskaan saanut tilaamaani tuotetta. Silloinkin sain rahani takaisin luottokorttiyhtiön kautta.

Millaisia kokemuksia teillä on nettishoppailusta? Entä vinkkejä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kun kommentoit!