sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Pastellia tukkaan

Sain jokin aika sitten päähäni, että minun on ihan pakko saada kokeilla hiusväriliituja. Jotenkin ihmeellisesti olin ensin sivuuttanut ne ihan täysin ja sitten yhtäkkiä iski hirveä himo. Pakko saada, nyt heti! KosmetiikkaKaaos-blogin innoittamana päädyin sitten tilaamaan kolme pastelliväriliitua Born Pretty Storesta.

Hiusväripastelliliidut ja kuvaajan pikku apulainen.

Liidut maksoivat vähän yli kaksi dollaria kappaleelta eikä toimituskuluja ole. Tilaus tuli reilussa viikossa. Valitsin väreiksi vaaleanpunaisen, käytännössä neonpinkin sävyn 038, vaaleansiniturkoosin 028:n ja vähän tummemman pinkin 022:n. Sävyjä on tuolla Born Pretty Storessa kaikkiaan 24, ja ne voi ostaa myös yhtenä settinä, jolloin hinta on vähän yli 22 dollaria.

Liidut ovat muuten minun mielestäni samanlaisia pastellivärejä, joilla piirretään (olisikohan tämä selitys myös merkin Gallery-nimelle) eli periaatteessa näitä löytyy varmaan myös taiteilijatarvikeliikkeistä. Itse olen ainakin joskus (kauan sitten) ostanut samanlaisia jostakin Helsingin keskustan taidetarvikeliikkeestä, olisiko ollut Temperasta.

No piti tietenkin tutkailla tätäkin asiaa ja esim. Temperan nettikaupassa löytyy Rembrandt-merkkisiä soft pastel -liituja, joita myydään yksittäin ja joissa on ihan valtava värivalikoima. Liidut ovat tällä hetkellä tarjouksessa, niiden hinta on 2,17 euroa. Toimituskulut riippuvat maksutavasta, mutta jos maksaa ostoksensa saman tien, ne ovat 4,50 euroa.

Pastelliliidut väreissä 038 (edessä), 028 ja 021.

Mutta takaisin näihin mun liituihin. ^_^ Eli miten ne sitten toimivat? Sanottakoon alkuun, että olen kaikenlaisessa tarkkuutta vaativassa väkertelyssä aika tumpelo (jos se vielä on jollekin teistä lukijoista jäänyt epäselväksi ^_^). En ole koskaan tehnyt itselleni raitoja hiuksiin, olen tosi huono kihartamaan tukkaani ja vaativin osaamani kampaus on poninhäntä. Tämä siis taustaksi.

Ennen liiduttamisen aloittamista lueskelin vähän ohjeita netistä. Yleisesti näitä neuvotaan käyttämään niin, että värjättävä hiusosio kostutetaan, liitua hangataan hiuksiin alaspäin suuntautuvilla vedoilla ja sitten hiusten annetaan kuivua. Monet ohjeet myös neuvovat kiertämään hiussuortuvat, jotta väri tarttuisi paremmin. Periaatteessa kuivaamiseen voisi käyttää kuivaajaakin, mutta silloin todennäköisesti osa väristä irtoaa, ja siksi osassa ohjeista neuvotaan nimenomaan välttämään kuivaajaa. Kun hiukset ovat kuivuneet, väri kiinnitetään suoristusraudalla (tai ilmeisesti myös kiharrin tms. käy). Päälle voi suihkia myös hiuslakkaa viimeistelemään kiinnityksen. Koska väri tosiaan on liitua, kannattaa olkapäille levittää pyyhe ja muutenkin valita värjäykseen sellainen paikka, jossa mahdolliset väriroiskeet saa helposti huuhdottua pois.

Löysin kuitenkin myös ohjeita, joiden mukaan vaaleat tai vaalennetut hiukset kannattaa liiduttaa kuivana, sillä muuten väri kuulemma tarttuu turhankin tiukasti. Koska omat latvani ovat vaalennetut ja halusin värin juuri latvoihin, päätin ensin kokeilla liitua kuiviin hiuksiin. Muutenkin päätin tehdä ensimmäisen värjäyksen varovasti ja käsitellä vain pari suortuvaa, jotta näen, miten väri käyttäytyy, miten se pysyy ja miten peseytyy pois.

Aloitin tuolla vaaleammalla vaaleanpunaisella ja sainkin sillä aika somaa hattaranvaaleanpunaista jälkeä aikaiseksi. Sitten päätin vaihtaa turkoosiin, mutta siitä ei tahtonutkaan tarttua hiukseen enää mitään. Joten päätin suosiolla kokeilla hiusten kastelemista, ja johan alkoi väriä tarttua. Lopuksi kävin liidutetut suortuvat läpi suoristusraudalla. Päätin vielä lisätä kerroksen hiuslakkaa, jotta väri varmasti kiinnittyy.

No, ei olisi kannattanut. Suihkin lakkaa nimittäin sen verran reilulla kädellä, että suortuvista tuli ihan koppuraisia ja tietenkin niitä oli pakko alkaa setviä harjan avulla. Ja niin, arvaatte varmaan, miten siinä kävi. Kaikki väri olikin sitten tiessään.

Joten ei kun uusi yritys. Totesin, että vaikka vaaleanpunainen väri oli tosi soma kuivaan tukkaan laitettuna, ei se pysy hiuksissa ollenkaan, joten lisäsin senkin sitten kasteltuihin hiuksiin. Tummempaa vaaleanpunaista en nyt laittanut ollenkaan. Totesin myös, että en saa väriä tarttumaan hiukseen tasaisesti, jos hiukset ovat kierteellä tai ainakin minusta oli helpompaa hangata väri suoraan suortuvaan. Ja tältä tukka sitten lopulta näytti:


(Joo kivasti on ponnarikumpparikin saanut vähän väriä.)

Mun oman tukan sävy on selvästi sen verran kellertävä, että tietenkin tuo turkoosi näyttää vähän vihertävältä. Mutta muuten olen ihan kohtuullisen tyytyväinen ensimmäiseen kokeiluun. Jos ja kun yritän uudestaan, vältän varmaan seuraavia asioita, jotka ehkä tänään vaikuttivat siihen, että väri ei tarttunut kovin hyvin: Olin juuri pessyt tukan ja käyttänyt varsin silikonipitoista shampoota ja hoitoainetta. Lisäksi olin ennen föönaamista lisännyt vielä lisää silikonia muotoilutuotteen muodossa. Toisaalta liitu varmasti kuivattaa tukkaa aika tehokkaasti, joten jokainen voi sitten itse päättää kumman valitsee, vähän paremmin suojatun tukan ja vähän huonommin tarttuvan värin vai voimakkaamman värin, josta hiukset sitten vähän saattavat kärsiä. Toisaalta jos näitä käyttää vain pieneen osaan tukasta ja silloin tällöin, en usko, että näistä kovin suurta vahinkoa aiheutuu.

Liitua minulla kului ihan minimaalisen vähän, tietenkin kun värjäsin vain pari pientä suortuvaa. Joten varmasti näitä tulee kesän aikana kokeiltua uudestaankin. Ja totta puhuen nyt tekisi mieli myös uusia värejä, vaikka violetti tai tummansininen voisi olla aika kiva. Ja tuo Temperan liitujen värikartta on aika houkutteleva... ^_^ Oletteko te lukijat kokeilleet liiduilla värjäämistä?

Ihanaa sunnuntai-iltaa ja tsemppiä alkavalle viikolle! Toivottavasti saadaan edelleen nauttia auringosta!

2 kommenttia:

 1. Et varmaan tiedä, mutta kysyn silti:
  Eli jos kerran kuivapastelliliitua voi käyttäähiusliituna, onko se samoin toisinpäin? Kun mulla on hiusliituja 12-pack, mut tavitsisin yhteen toiseen juttuun kuivapastelliliituja (niitä taidehommeleita), enkä viittis hankkii yhen käyttökerra takia niitä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm, varmaa tietoa minulla ei ole, mutta veikkaisin, että aika samaa kamaa nämä ovat. Mitä jos vain kokeilisit, toimivatko nuo sun liidut siihen sun tarkoitukseen? Ainakin pidän peukkuja, että toimivat! :-)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!