perjantai 22. elokuuta 2014

Parempaa arkea

Tänään ajattelin kirjoitella teille vähän erilaisesta aiheesta. Nimittäin Miss Piggy's Pearls -blogin ihana Salla pohdiskeli tällä viikolla blogissaan arjen elämistä ja sitä, miten sitä helposti elää vain odottaen seuraavaa lomaa, viikonloppua tai vapaata, vaikka tosi iso osa elämästä on ihan sitä tavallista arkea. Salla listasi itselleen joukon asioita, joilla arjesta saisi parempaa ja siitä voisi nauttia enemmän, ja tykkäsin Sallan ajatuksesta niin paljon, että päätin tehdä oman listan.

Ensin haluan kuitenkin sanoa, että yleensä välttelen kaikenlaisia lupauksia tai sääntöjä, että elämää pitää elää juuri tietyllä tavalla. En yleensä koskaan ryhdy karkkilakkoon, ala noudattaa tiettyä ruokavaliota tai vaikka lupaa lopettaa kosmetiikkashoppailua edes lyhyeksi ajaksi. Se johtuu varmaan siitä, että olen vasta viime vuosina oppinut ottamaan vähän rennommin, sillä minulla tuollaiset rajoitukset menevät helposti överiksi ja keskityn niihin vähän liikaakin. Ja sitten elämä pyörii niiden ympärillä enkä osaa nauttia muusta elämästä.

Joten en edelleenkään lupaa lopettaa suklaan syömistä enkä myöskään lupaa noudattaa tätä omaa listaani orjallisesti. Ennemmänkin listan tekeminen sai miettimään asioita ja sitä, mikä elämässä ja siinä arjessa on tärkeää ja miten sitä tosiaan helposti takertuu sellaisiin asioihin, jotka tekevät elämästä vähän kurjempaa tai ainakin hankalampaa.

Let go. Olen suurten tunteiden ihminen ja vaikka siinä on hyvät puolensa eli kun ilahdun tai innostun jostain, teen sen täysillä, on siinä myös kääntöpuolensa eli otan myös helposti kierroksia niin isoista kuin pienistä asioista. Jotenkin tuntuu, että jään helpommin niiden ikävien tunteiden pyörteisiin enkä osaa tai anna itselleni lupaa nauttia niistä kivoista asioista. Kesän aikana olen kuitenkin huomannut, että niistä negafiiliksistäkin voi päästää irti. Se ei tarkoita, että ikävät tuntemukset pitäisi torjua tai haudata, mutta varsinkin jos tapahtuu jotain sellaista, johon en voi itse vaikuttaa, ei siihen tarvitse jäädä jumittamaan. Ja vaikka jollakin joku asia olisikin huonosti - ja faktahan on, että aina jollakin on - saan silti nauttia ja iloita omista kivoista jutuistani.


Muista kauneusunet! Olen siinä onnekkaassa tilanteessa, että useimpina arkiviikkoina joudun heräämään tosi aikaisin vain kolmena päivänä viikossa. Noita aikaisia herätyksiä edeltävinä öinä yöuneni jäävät kuitenkin todella lyhyiksi. Ja nyt kun loma on ohi ja päivät eivät enää täyty auringonpaisteesta, sen kyllä huomaa. Yritän siis päästä aikaisemmin nukkumaan arki-iltaisin, viikonloppuisin saan sitten valvoa, jos siltä tuntuu.

Ole lempeä. On hassua, miten helposti sitä syyttelee ja soimaa itseään asioista, jotka toisten tekeminä on ihan helppo ymmärtää ja hyväksyä. Usein sitä vielä syyttelee itseään tilanteessa, jossa ei tosiasiassa ole edes tehnyt itse mitään väärin. Yritän siis muistaa kohdella kaikkia, sekä itseäni että kanssaihmisiä, ymmärtäväisesti ja lempeydellä.


Naura. Tämä oli oma lempparini Sallan ohjeista ja halusin sen myös omalle listalleni. Ei elämä aina ole niin vakavaa, ja vaikka olisikin, nauraminen tekee vaan niin hyvää! Joten sitä kannattaa harrastaa usein ja paljon.

Laiskottelu sallittu. Aina ei tarvitse suorittaa. Vaikka sohvan pohjalle ei tarvitse jäädä, välillä tekee hyvää olla tekemättä mitään. Edes pieni tylsistyminen ei ole huono asia, sillä olen huomannut, että se on usein merkki akkujen latautumisesta ja sen jälkeen on taas uutta intoa tarttua asioihin.


Muista ystävät. Välillä arjen pyöritys tuntuu niin hektiseltä, että ystäville ei vaan tunnu jäävän aikaa. Etenkin viimeisen puolen vuoden aikana olen taas huomannut, miten äärettömän tärkeitä ystävät ovat. Siksi haluan muistaa heidät myös arjessa. Aina ei ole aikaa tavata eikä arki-iltoja tarvitse ohjelmoida minuutintarkasti, mutta välillä kannattaa panostaa siihen, että sitä aikaa järjestää. Ja vaikka etukäteen voi tuntua, ettei jaksaisi tavata ketään, jälkeenpäin on yleensä hyvä mieli.


Miltä tällaiset ajatukset kuulostavat? Onko teillä omia ohjeita tai keinoja selvitä arjesta ja tehdä siitä parempaa? Vai onko arjen eläminen ja siitä nauttiminen teille niin itsestäänselvää, ettette tarvitse listoja tai muistutuksia siihen?

Ihanaa perjantaita ja viikonloppua kaikille! <3

4 kommenttia:

 1. Olipa kertakaikkisen hyvä lista! :)

  Sulla on ihan sama ongelma kuin mullakin: liiallinen tunnollisuus. Mäkään en voi aloittaa mitään dieettiä tai vastaavaa, koska keskittyisin siihen liikaakin ja seuraavaksi olisi sitten vähintään ortoreksia. Olen ylitunnollinen ylisuorittaja perfektionisti, ja pahinta on että tiedostin tämän kunnolla vasta ihan viime aikoina! Niin monet haitalliset ajatusmallit on ainakin mulla juurtuneet jo osaksi käytöstä ja ovat niin huomaamattomia, etten huomaakaan soimaavani itseäni siitä kun luin tänään tenttiin VAIN neljä tuntia, vaikka olisin voinut lukea enemmänkin. Jos olisin vain yrittänyt, enkä luovuttanut "kesken kaiken". Argh!

  Niin se vaan on tämä helpompaa, jos on oman päänsä kanssa sujut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :-) Ja niin veit sanat suustani, samanlainen ylitunnollinen ylisuorittaja mäkin olen! Ja niin minäkin olen vasta viime vuosina kunnolla tiedostanut sen tai ainakin oppinut edes vähän tekemään asialle jotakin. Mutta syvällähän ne ajatusmallit tosiaan ovat eikä niistä hetkessä pääse eroon, mutta ehkä nyt vähän kuitenkin olen oppinut ottamaan rennommin. Ja toisaalta yritän opetella olemaan itselleni lempeä silloin, kun huomaan taas toistavani vanhoja kaavoja. Etten ala ylisuorittaa sitä muuttumista tai sen yrittämistäkin sitten. :-)

   Poista
 2. Tuttuja asioita ja ajatuksia. Minunkin olisi aika tehdä tällainen listaus, koska pinnaa kiristää über-pahasti jo kolmatta viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tee ihmeessä oma listaus! Mulle ainakin teki tosi hyvää pysähtyä miettimään näitä asioita. Ja ainakin minulla tämä osui juuri oikeaan hetkeen, kun on lievää pinnankiristystä ollut itselläkin ilmassa kiitos loman loppumisen. :-)

   Poista

Kiitos kun kommentoit!