maanantai 9. maaliskuuta 2015

Joutsenlampi x 2

Tein helmikuussa siis parin päivän reissun Lontooseen, ja vaikka näin Lontoossa rakkaan ystäväni ja ohjelmassa oli mm. paljon shoppailua (no tietenkin!), oli kimmoke matkalle jokin muu. Nimittäin baletti. Eikä mikä tahansa baletti, vaan Royal Ballet'n Joutsenlampi. Eikä mikä tahansa Royal Ballet'n Joutsenlampi, vaan Royal Ballet'n Joutsenlampi, jossa päärooleissa tanssivat Marianela Nuñez ja Thiago Soares.

Palataanpa ihan alkuun. Marianela Nuñes on yksi ehdottomista baletti-idoleistani. Olen joskus monta vuotta sitten nähnyt tämän Royal Opera Housen videon, jossa Sir Anthony Dowell harjoittaa Marianelaa ja Thiagoa Joutsenlammessa. Siitä lähtien jossain mielen pohjalla on elänyt haave, että jonain päivänä näkisin Royal Ballet'n Joutsenlammen. Marianela Nuñesin näin lavalla pari vuotta sitten Lontoossa La Fille Mal Gardée -baletissa ja menetin kyllä sydämeni täysin hänelle. 

Joten kun viime syksynä huomasin, että Joutsenlampi on taas palaamassa Royal Ballet'n ohjelmistoon ja että parissa näytöksessä pääparina tanssivat juuri Marianela ja Thiago, olin pakahtua innostuksesta. Intoani tosin hillitsi se, että arvasin, että nuo näytökset myydään loppuun hujauksessa. Kävi kuitenkin niin onnekkaasti, että huomasin Facebookissa Royal Opera Housen ilmoituksen, että kauden lipunmyynti on juuri alkanut. Ei kun viivana ROHin nettisivuille ja kyllä, hetken kuluttua olin onnellinen kahden Joutsenlammen lipun omistaja!


Pikakelataan sitten muutama kuukausi eteenpäin. Helmikuussa myös Englannissa on kouluissa lomaa, joten näytös oli jo päivällä klo 14, vaikka esityspäivä oli torstai. Mutta kun saavuimme ystäväni kanssa Royal Opera Houselle, huomasimme monitorissa ilmoituksen, joka sai sydämeni jättämään vähintään yhden lyönnin väliin: näytökseen oli jouduttu tekemään miehityksen vaihdos eivätkä Marianela ja Thiago tanssisikaan tässä esityksessä. Vaikka tiedän, että Royal Ballet on niin huikean tasokas, että varmasti millä tahansa miehityksellä sen Joutsenlampi on upea elämys, voitte uskoa, että tieto oli minulle melkoinen shokki. Olinhan odottanut tätä hetkeä monta kuukautta ja lentänyt varta vasten Suomesta Lontooseen vain tätä varten.


Kävin kysymässä asiasta lipunmyyntitiskiltä ja kuulin, että illan näytöksen pääroolin tanssija Sarah Lamb oli loukkaantunut ja Marianela oli siirretty tanssimaan hänen tilalleen. Kysyin, voisinko vaihtaa lippuni illan näytökseen. Se ei kuulemma ollut mahdollista ja lisäksi illan näytös oli loppuunmyyty. Lipunmyynnin nainen oli onneksi hyvin ystävällinen ja ymmärtäväinen ja sanoi, että voin tietenkin tulla myöhemmin kysymään vielä lippuja; ilmeisesti liput on noudettava viimeistään kahta tuntia ennen esitystä, muuten ne tulevat uudelleen myyntiin. Sillä hetkellä lippuja ei ollut. Muutenkin hieman nikottelin ajatukselle, sillä olinhan juuri menossa katsomaan Joutsenlampea ja maksanut jo sievoisen summan lipusta, matkoista ja hotellista.


Menimme ystäväni kanssa katsomaan esitystä ja kyllä, Royal Ballet'n Joutsenlampi oli juuri niin upea kuin olin kuvitellut. En kuitenkaan päässyt ajatuksesta, että Odetten/Odilen roolin tanssiva Roberta Marques ja prinssinä tanssiva Nehemiah Kish eivät vain olleet niin häikäiseviä kuin uskon Marianelan ja Thiagon voineen olla.

Kun ensimmäinen väliaika alkoi, sanoin ystävälleni, että käydään nyt kuitenkin kysymässä, jos lippuja olisi vapautunut. Ainakin olen sitten kysynyt. Ja niin sitten kuulin, että juuri oli tullut yksi lippu myyntiin. Talon parhaalla paikalla. Hinta oli huima, mutta silti olin kuin tulessa. Olin tullut tänne asti katsomaan Marianelaa tanssimassa Joutsenlampea ja minulla olisi mahdollisuus hänet vielä nähdä. Kävin lyhyen neuvottelun ihanan ymmärtäväisen ystäväni kanssa ja - ostin lipun. Sillä niin, todellinen baletin ystävähän katsoo Royal Ballet'n Joutsenlammen kaksi kertaa päivässä. ^_^


Ensimmäinen näytös päättyi, pidimme pienen ruoka- ja lepotauon ja pian olin taas Royal Opera Housella. Onneksi hotellimme oli vain parin minuutin kävelymatkan päässä siitä, miten optimaalista!

Paikkani oli todella loistava, keskellä ja riittävän lähellä. Ensimmäisen kerran sydämeni sykähti, kun baletti alkoi ja lavalle astui Carlos Acosta - en ollut kaikessa hötäkässä edes huomannut tarkistaa, kuka prinssinä tanssii. Mikä mieletön onni, että se oli kaikista tanssijoista juuri Carlos Acosta, jota arvostan todella paljon ja jonka kanssa Marianela tanssi nähdessäni hänet ensimmäistä kertaa.


Ja pakko kyllä sanoa, että vaikka päivällä näkemäni Joutsenlampi oli hieno ja upeasti toteutettu kokonaisuus, oli tämä illan esitys jotakin aivan huikeaa. Marianela ja Carlos ovat teknisesti aivan käsittämättömän taitavia ja lisäksi heillä vain on ihan uskomaton kyky eläytyä ja tulkita roolihahmojaan. Vaikka olin nähnyt baletin vain paria tuntia aikaisemmin, oli kuin olisi katsonut eri balettia.

Toisen näytöksen Pas de Deux oli niin huikaisevan kaunis, että itkin kuin pieni lapsi. Ja kolmannen näytöksen Odilen variaatio ja coda 32 fouetté-piruetteineen, huh huh, aivan käsittämättömän upeaa! Vaikka pakko myöntää, etten minä niitä saanut laskettua, sillä se oli vain niin huikeaa nähtävää, että sekosin laskuissa heti alkuunsa.

Ja vaikka katsoin kuusi tuntia Joutsenlampea yhden päivän aikana, ei se ollut todellakaan yhtään liikaa. Päin vastoin, en olisi halunnut, että se loppuu ollenkaan.

Eli jos joku vielä miettii, kaduttiko toisen lipun ostaminen, niin voin sanoa, että ei todellakaan. Kokemus on varmasti ikimuistoinen eikä sitä nyt joka päivä tule katsottua kahta Joutsenlampea peräjälkeen. Ja vaikka lipulla oli hintaa, mutta toisaalta: se oli pieni hinta unelmasta.

Postauksen kuvituksena on kuvia Royal Opera Housesta, joka on muuten jo itsessään huikean hieno ja näkemisen arvoinen! Ihanaa viikkoa kaikille!4 kommenttia:

 1. Kyllä - voi ymmärtää hyvin :D Elämyksille ja arjen pienille ylellisyyksille ei voi laittaa hintalappua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla! Ja olet kyllä oikeassa, tuo on niin totta! :-)

   Poista
 2. Aivan ihana tarina, kiireiden takia luin tämän vasta nyt. Toinen balettifani kyllä ymmärtää. Et myöhemmin mieti mitä tämä kaikki maksoi, vaan muistat vain tämän elämyksen! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihana kuulla! Ja olet kyllä niin oikeassa, tuon päivän muistan varmasti aina, niin ainutkertainen ja ikimuistoinen kokemus se oli!

   Poista

Kiitos kun kommentoit!